Головна / Сантехніка / Якщо холодні батареї. Можливі причини

Якщо холодні батареї. Можливі причини

У холодну зиму стає актуальним питання холодних або недостатньо теплих батарей в будинку. Низька температура повітря сприяє розвитку простудних захворювань і представляє особливу небезпеку для здоров’я дітей і літніх людей.

Якщо холодні батареї. Можливі причини
Якщо холодні батареї. Можливі причини

Температура опалювальної системи найчастіше залежить від наявності та стану теплоносія (зазвичай проста вода або з додаванням антифризу, електролітів).

В літній час радіатори не нагріваються, хоча в них завжди є теплоносій. У зимовий час причиною охолодження може стати спущена вода із системи опалення. Крім цього, повітряні пробки також можуть бути проблемою не потрапляння теплоносія в окремі радіатори. Найчастіше такі ситуації виникають у жителів верхніх поверхів. Вони вирішуються за допомогою спускного крана.

У приватному будинку щоб заповнити і запустити систему, сантехніки здійснюють процес обпресування, тобто перевіряють кожну батарею. Вони всі повинні бути нагріті в достатній мірі. При цьому для випуску повітря відкривають крани. Крани Маєвського автоматичні, в них відгвинчують ковпачок і натискають на клапан.

Проведення робіт краще довірити фахівцеві. При самостійному виконанні операції для відкриття крана Маєвського потрібно скористатися викруткою. Носик крана необхідно направити в заздалегідь приготоване відро (чи інший посуд). Після того, як зіллється приблизно піввідра води, воздушник закривають. Для звичайного крана викрутки не потрібно, так як у нього є ручка, яка відкриває і закриває воду.

Ще однією причиною, по якій батареї бувають холодними, є неправильне підключення. Існує три види підключення батарей: бічне, нижнє і діагональне. Останнє вважається найбільш оптимальним варіантом. Слабке нагрівання системи може бути наслідком грубої помилки, а саме подачі води не зверху, а знизу. Ситуація зміниться, якщо змінити схему або додати подовжувач протоку рідини.

Явна ознака неправильного підключення — нерівномірне нагрівання секцій радіатора. Ближні три секції будуть функціонувати нормально, решта ж залишаться практично холодними (особливо при бічному підключенні). У цьому випадку слід звертатися до досвідчених сантехніків.

При великій кількості секцій (більше 10) батарея також може прогріватися нерівномірно. Гравітаційна система не повинна містити більше 12 відділень, а циркуляційна — більше 24.

Охолодження системи іноді відбувається через низьку температуру теплоносія. Місцеві сантехніки швидко змінять ситуацію, що створилася.

Рівень нагрівання батарей може бути різним в окремих квартирах (поверхах). Тут виграють ті, у кого встановлена система з більшою тепловіддачею, великою кількістю батарей і секцій на них, тому радимо вам замінити батареї на більш продуктивні. У зимовий час зменшити температуру повітря набагато легше, ніж її підвищити. У зв’язку з цим краще всього встановлювати батареї з запасом.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *