Часник рокамболь, слонячий часник/цибуля — багаторічна трав’яниста рослина, що відноситься до роду цибульних. Ця рослина має ознаки і цибулі, і часнику. У природних умовах росте повсюдно в середній частині Європи. Рослина культивується в Західній Європі, на Кавказі, в Китаї і Кореї. А особливою популярністю серед населення Рокамболь користується в Єгипті, Туреччині, Італії, Іспанії, Греції, Марокко і на Кіпрі.
Своєю надземною частиною він більше нагадує цибулю-порей, ніж часник, так як має великий листовий апарат (листові пластинки ширші — 5-10 мм) і досить товсте стебло, що досягає у висоту до 80 см. Лінійні листя наполовину коротші стебла. Рокамболь викидає високу стрілку з суцвіттям кулястої форми, безліч дрібних квітів має фіолетовий відтінок, насіння (бульбочки) з них не утворюються. Квітконос не дає посівний матеріал через відсутність пилку.
У великій цибулині кількість зубків від 4 до 8, в залежності від їх розмірів, притому, чим більші часточки, тим менша кількість їх в голівці. Рокамболь, на відміну від озимих сортів часнику, чудово зберігається практично всю зиму, аж до квітня. Дітки у Рокамболя утворюються під лусочками (покривними), на коренях і на столонах. Численні цибулини-дітки мають коричневий колір. У цибулин відсутній виражений часниковий аромат, а їх гострота і гіркота менш виражена, ніж у більшості сортів.
Головки покриті верхніми світлими м’ясистим лусочками, а самі часточки одягнені в помаранчеві лусочки. Рокамболь може похвалитися високою врожайністю, приблизно, в 5-6 разів перевищує врожайність традиційних сортів часнику. Вага кожної цибулини досягає більше 300 гр, а іноді доходить і до 450 гр. Смак зубчиків ніжний, тонкий і приємний, часточки соковиті з цибульно-часниковими смаковими нотками.
Культивування Рокамболя
Вирощувати рокамболь можна і як яру культуру, і як озиму. Однак, як показує практика і досвід бувалих городників, посадка цього сорту часнику під зиму дає більш якісний урожай, в якому вага головок на порядок вище, ніж при весняній посадці.
Агротехніка Рокамболя в точності така ж, як і для інших сортів часнику. Єдина умова вирощування — частіший і рясний полив, завдяки якому значно збільшується величина цибулин.
Посадковий матеріал
Розмножується рокамболь за допомогою діток, прикріплених до основної цибулини. З діток в перший рік вегетації отримують великі цибулини-однозубки, які при посадці на майбутній рік дають повноцінну часникову голівку. Як посадковий матеріал використовують дітки, річні однозубки або окремі зубчики Рокамболя, відокремлені від великої цибулини.
Відібрані для посадки дітки слід витримати протягом місяця при малій плюсовій температурі. Перед посівом посадковий матеріал бажано продезінфікувати в слабо-рожевому розчині марганцевого калію або ж в зольному розчині приблизно 12 годин.
Посадка Рокамболя під озиму
Ділянку під часник слід вибрати добре освітлену. Грунт на грядці повинен бути родючої і досить пухкий. За кілька тижнів до посадки в землю вносяться калійно-фосфорні добрива. Найкращий варіант для Рокамболя — посадка на місця, де раніше росли овочеві культури, під які вносили пташиний послід, гній або ж компост (капуста, огірки, кабачки, гарбуз).
Також відмінними попередниками Рокамболя вважаються сидерати (люцерна, гірчиця, овес). Посів часнику проводиться за 3 тижні до настання стійких заморозків. Важливо правильно вгадати час посадки. Для часнику головне — це встигнути вкоренитися в землі, розвинути досить великий кореневої апарат, при цьому схід посівів дуже небажаний.
Зубчики садять на глибину приблизно 6-10 см, відстань між окремими рослинами повинна бути не менше 25 см. Потім грядка розрівнюється і покривається шаром мульчі, в якості якої відмінно підходить торф, перегній, сіно, опале листя. Це необхідно для додаткового захисту посадок від зимових морозів. Крім того, крім утеплення грядок, мульча затримає більше снігу, що посприяє більш якісному зволоженню грунту навесні. Також мульча є додатковим постачальником поживних речовин в грунт.
На початку вегетаційного періоду Рокамболя, в період активного формування головок, слід проводити регулярний полив, ні в якому разі не допускаючи пересихання грунту. Періодично слід проводити прополку, розпушування та підживлення посадок розчинами фосфорно-калійних добрив. Після появи стрілок з кольором, їх слід обов’язково видалити, щоб не створювати відтік поживних речовин від зростаючих цибулин.
Збір врожаю
Важливо вчасно зібрати урожай. Якщо ви садили рокамболь під зиму, то цей час настає приблизно на початку липня. Орієнтиром служить зовнішній вигляд Рокамболя — підсихаюче нижнє листя і нахилене стебло є ознаками готовності часнику до збирання. Не варто затягувати збір врожаю ні на один день, так як якість головок може значно постраждати: лопаються покривні лусочки, випадають дітки, які потім губляться в землі, та й головка розпадається на окремі зубки. Такий урожай і посадковий матеріал не підлягає тривалому зберіганню.
Цибулини треба акуратно викопати, струшуючи з них грудки землі, і розкласти на грядці для просушування. На землі урожай без дощів може пролежати близько тижня, до тих пір, поки стебла повністю не пожовтіє, а потім рокамболь переміщують під навіс. У разі дощу, часник відразу переносять для сушіння під навіс. Після повної просушки коріння і стебла підлягають обрізці (приблизно через 15-20 днів).
Зберігання врожаю
Ця овочева культура може зберігатися при кімнатній температурі в сухому місці з постійним доступом повітря аж до січня місяця. А в підвалі при температурі близько 8 °С рокамболь пролежить до весни.
Як і звичайний часник, рокамболь використовується в рецептах народної медицини і в кулінарії, причому, завдяки своєму цибульно-часниковому смаку, він може замінити цибулю в багатьох традиційних стравах. Не забувайте, що часник протипоказаний людям із захворюваннями органів шлунково-кишкового тракту в період загострення.